Novi Sad
30.01.2023.
11:00 > 10:59
Jedna Novosađanka nedavno je na sudu pravnosnažno dobila "Parking servis" nakon što joj je "pauk" odneo nepropisno parkiran automobil.
  • Sanja

    30.01.2024 23:13
    Advokat
    Ajde javi mi se da dobijes JkP Kragujevac sto su me odneli bez znaka da je zabranjeno i da nisam na trotoaru da ugorozavam bilo kakvo krwtanje a cela ulica je tako parkirana da ugrozava pesake.
  • Luka

    02.02.2023 08:17
    Izvršitelji
    Pa iskreno, 2-stepeni sud je PS otvorio oči i ukazao mu da mu je bolje da izda fakturu, ako stranka zatraži. Jer ako stranka ne plati, ceo slučaj ide na sudske izvršitelje, a tu iznos bude i puta 10 sa sve kamatama i troškovima. Jedino što nikako ne bi smeli da izdaju automobile bilo kome do vlasnicima
  • Nikola

    01.02.2023 15:58
    Svi znamo da se auto vodi na jednog a ravnopravno ga koriste svi clanovi domacinstva tako da je tu sud potpuno u pravu.
    Faktura se ne moze pisati na vlasnika vozila jer parking servis nema dokaza da je vlasnik napravio prekrsaj. E sad bilo bi lepo kada bi MUP upisao u saobracajne dozvole i clanove porodice vlasnika cime bi ovakvi problemi vecinski bili reseni (zasto uopste postoji cip na saobracajnoj dozvoli).
    u situaciji pogresnog parkiranja mene je MUP pozvao kao vlasnika vozila (u tomgradu nema pauka) da objasnim ko je vozio odnosno nepropisno parkirao vozilo. Tek nakon moje izjave da sam ja vozio napisana mi je kazna za nepravilno parkiranje.
    Ocigledno je da ovde postoje manjkavosti u Zakonima i pravilnicima o radu parking servisa odnosno "pauka".
    S druge strane pozivanje na "drzavinu" nije bas najjasnije jer vozac nije bio kod vozila u trenutku odnosenja pa mi nije bas jasno kako i sa kojim dokazima se poziva na drzavinu. Ocigledno je takodje i da i sami Sudovi svojim presudama i razlicitim tumacenjima u stvari samo podizu troskove sudjenja a cesto i nepravednim presudama.
    U ovom slucaju po mom misljenju celokupnu kaznu treba da plati ...
  • kabadahija

    01.02.2023 14:42
    bahaćenje
    Zemlja čuda i bezakonja! Koliko komentara o slučaju gdje Sud štiti prekršioca. Dakle,parkiraću gdje me volja i kad me volja. Kad mi PS odnese auto, taj PS mora, uz izvinjenje, da mi vrati auto. Sad i odmah! Izdaje mi fakturu na iznos koji treba da uplatim na račun PS!? A ja odvozim svog četvorotočkaša, i ne pada mi na pamet da platim. Neka me tuže...! BESUDNA ZEMLJA.
  • wwe

    01.02.2023 14:29
    "Ja kao NEvlasnik vozila,......
    Nemam toliko novca kod sebe,a trazim fakturu da uplatim naknadno a voasnik vozila ce ga preuzeti itd."

    Ne shvatas. Problem je faktura i osoba koja nije vlasnik ni ovlascena na vozilo. Faktura mora da glasi na ime, i ako se ne plati pokrece se postupak na ime na koje glasi faktura za prinudnu naplatu. Ja sam Pera vozim Djurin auto. Bez ovalscenja papira nemam. Odnesu auto odem u PS. Trazim fakuturu i da teram auto. Ali na cije ime? Ne mogu da pisu na mene Peru jer nije moj auto. Mogu da pisu na Djuru ali kako Pera da potpise da je fakturu/racun preuzeo i da je saglasan..a nije na fakturi njegovo ime? Na fakuri je sigurno i rok placanja i uslovi, moze samo potpisati lice na koje se i pise.
  • Hm

    01.02.2023 11:12
    Odnošenje bicikla
    Ko odnosi nepropisno parkirane biciklove. U ulazu u ulici Pariske komune br.17 svakodnevno ispred ulaza u lift na prizemlju neko parkira bicikl i zaključa ga lancima za ogradu stepeništa. Niko sa:dečijim kolicima, invalidskim kolicima(čak ni hitna pomoć koja prevozi pacijenta), ni majstori koji unose-iznose nameštaj,...NE MOGU DA UĐU U LIFT. Ulaz je sa 9 spratova. Šta uraditi sa biciklom, i bezobraznim vlasnikom. Upravnik nemoćan. Ostavljao upozorenja i ništa. Komunalnu boli briga-kažu da nisu nadležni. Kome se obratiti. Parking servisu?? Šta uraditi? Postoje snimci sa kamere.
  • Дуле

    31.01.2023 23:32
    Уђем у П.Сервис ,дам 9000 и узмем који год желим ауто?!
  • dijasporac

    31.01.2023 23:07
    A ako se parking servis odrzava,sam sebe...
    Sta ako nema jednog meseca nepropisno parkiranih?
    Nema plata za zaposlene u parking servis??
    Nema goriva za rad itd.??
    **************
    Jos jedan genijalan zakljucak, no omasio si jednu malu ali bas bitnu sitnicu - parking servis naplacuje i parkiranje sirom grada, od ulicnih parking mesta pa do javnih garaza. To im je ubedljivo najveci prihod, pauk je sporedna aktivnost koja donosi mnogo manje novca ali ipak aktivnost koja uspostavlja komunalni red ( zamisli neko ti se parkira na izlaz iz dvorista a ti vozis trudnu zenu na porodjaj, da nema pauka ostaje ti da aktiviras dinamit ispod tih kola ili buldozer da ga odgura u Dunav).
  • dijasporac

    31.01.2023 22:58
    Ovo u suštini obesmišljava pauka... jer tako mogu ostaviti fakturu na šajbi. Ali kako kad onda nema troškova pauka oko čega su se sporili.
    Kazna za nepropisno parkiranje je posebna priča i ona nema veze sa "uslugama pauka"... dakle ispostvljase začarani krug apsurda - oni naplaćuju svoju uslugu odnošenja a ako se samo ispiše kazna onda usluge nema t.j. nema odnošenja.
    U suštini klasična iznuda ... prodavanje cigle!
    **************
    Genijalan zakljucak, parkiras se na zabranjeno mesto i nekome smetas (zatvoris ulaz u garazu, prodavnicu, blokiras prolaz decijim i invalidskim kolicima..), dodju panduri i napisu ti kaznu ali ti ostave automobil sledecih 4 sata na tom istom mestu. Sta je tako uradjeno? Poenta je da se tako parkirani automobili rasciste, da se sklone sa mesta gde smetaju i gde je zabranjeno parkiranje a kazna za prekrsaj je samo deo tog procesa.
  • dijasporac

    31.01.2023 22:51
    Ako je sve tako uređeno i nikada se ne dešava, kako ta firma još posluje kada nema uopšte posla, kada je pre 13 godina poslednji put se neko parkirao na travi?
    **************
    Posluje ali pitanje je da li bi preziveli da imaju samo posao odnosenja pogresno parkiranih vozila, te firme imaju i ugovore sa gradom/drzavom da nose pokvarena i vozila u sudaru na mostovima, tunelima i autoputevima (ovde nema vuce na sajlu i vozila na kljucnim mestima se odmah sklanjaju sa saobracajnice) te ih placaju za 7/24 dezurstvo na tim mestima. Ozbiljno, nikada nisam video nijedna kola parkirana na zelenoj povrsini, pesackom i ispred hidranta (cak mislim da vatrogasci imaju pravo da ti raznesu kola ako zbog njih ne mogu da dodju do prikljucka za vodu). U sustini zasto bi gubio 2-3 sata i placao nosenje paukom i kaznu za saobracajni preksaj u iznosu od 400-500$ kad mozes da platis parking u garazi za 7-8$/h?
  • Mira

    31.01.2023 22:01
    Hoštapleri
    Ne znam kako neko uopšte može da radi u Parking servisu i naplaćuje ljudima kazne!!!
  • Branislav

    31.01.2023 21:13
    Nije sporan prekršaj i pravo da se auto odnese. Sporno je uslovljavanje predaje prethodnim izmirenjem. Svako ima pravo na račun i da plati naknadno. Ako ne plati ide izvršenje. Viši sud je pravilno cenio jer je auto bio u njenoj državini i u momentu odnošenja. Možda bi PS i dobio da joj nisu predali auto u momentu plaćanja bez provere vlasništva.
  • dule

    31.01.2023 18:00
    Samo me zanima, koji će nam uopšte saobraćajne dozvole kad svako sa ulice može da dođe i da tvrdi da je auto njegov (ili njen u ovom slučaju).
  • Trafik

    31.01.2023 17:09
    Ja kao NEvlasnik vozila,pogresno parkiram i pauk dodje i odnese vozilo... ok
    Ja dodjem u parking servis i trazim fakturu da platim troskove da ne bi placao "lezarinu", ne da preuzmem vozilo nego samo da ne placam lezarinu a oni mi ne daju fakturu... sta onda??
    Nemam toliko novca kod sebe,a trazim fakturu da uplatim naknadno a voasnik vozila ce ga preuzeti itd.
    Ako mi ne izdaju fakturu,znaci krece lezarina!
    A ako se parking servis odrzava,sam sebe...
    Sta ako nema jednog meseca nepropisno parkiranih?
    Nema plata za zaposlene u parking servis??
    Nema goriva za rad itd.??
  • Vlada

    31.01.2023 16:07
    @Goran Ilić

    A u stvari je upravo obrnuto. Gde god nije obeleženo parking mesto, nepropisno si parkiran. Imamo mi takve pacijente u kraju koji stanu na dečije igralište ili u sam park, pa onda histerišu i raspravljaju kad im prigovoriš, u fazonu "a gde piše da ne smem tu da se parkiram?", takve treba drati od kazni.
  • pa da

    31.01.2023 15:47
    Ovo u suštini obesmišljava pauka... jer tako mogu ostaviti fakturu na šajbi. Ali kako kad onda nema troškova pauka oko čega su se sporili.
    Kazna za nepropisno parkiranje je posebna priča i ona nema veze sa "uslugama pauka"... dakle ispostvljase začarani krug apsurda - oni naplaćuju svoju uslugu odnošenja a ako se samo ispiše kazna onda usluge nema t.j. nema odnošenja.
    U suštini klasična iznuda ... prodavanje cigle!
  • Goran Ilić

    31.01.2023 13:20
    Parking servis
    Nepropisno park.vozilo moze se odneti samo sa mesta gde je to saobraćajnim znakom obeleženo, kao i na mestima gde je autom onemogućen pristup ili prilaz ulazu u zgradu, šahtu, vodovodu, el.distribuciji, hitnoj pomoci itd. Sve ostalo je protiv zakonito. Sledeće: mora se vlasniku odmah vratiti vozilo i ako nema novaca da plati, a naplatu potrazivati sudskim putem... ovo poslednje je najbitnija stavka.
  • Kosta

    31.01.2023 13:10
    Majmunara
    Ovo je sumanuto. Ukradeš vozilo, odnese te pauk, platis kaznu i ponovo ukradeš vozilo. Kako je moguće da se niko ovde ne pita ČIJI JE AUTOMOBIL?
  • Vedran

    31.01.2023 12:33
    Apsurdno
    Kada se u Ljubljani nepropisno parkirate (na zelenu povrsinu ili invalidsko parking mesto), osim uklanjanja vozila i drakonske kazne (trecina prosecne plate u Sloveniji), vase ime i prezime i registarska oznaka vozila idu javno na elektronske bilborde javnih ustanova, autobuskih stajalista... kao los primer drugima.
    A u Srbiji? Visi sud donosi presudu u korist gradjanke koja cini prekrsaj!? Zemlja apsurda! Nikada mi necemo biti uredjeno civilizovano drustvo.
  • Major

    31.01.2023 12:11
    ???
    Da li ova presuda znaci da kada Pauk sluzba Parking Servisa ukloni vozilo bilo koga od nas zbog nepropisnog parkiranja, ta ista firma je u obavezi da nam vozilo odmah vrati, bez obzira da li smo vlasnici istog ili posedujemo punomocije i da li imamo sredstava ili hocemo da platimo uslugu, kaznu itd??? Ili ovaj "zakon" vazi samo za pomenutu gospodju?? Postavlja se pitanje cemu onda uopste uklanjanje vozila? Neka nas tuze kada se nepropisno parkiramo??
  • Malisa

    31.01.2023 11:58
    Hm
  • Stef

    31.01.2023 10:19
    Lugar
    Molim organe i institucije da pošalju u parking servis inspekciju i da krenu od blagajne pa će se uveriti kakve se malverzacije rade,puštanja vozila bez naplate i mnogo drugih necasnih radnji.
  • @dijasporac

    31.01.2023 09:30
    Ako je sve tako uređeno i nikada se ne dešava, kako ta firma još posluje kada nema uopšte posla, kada je pre 13 godina poslednji put se neko parkirao na travi?
  • Зоран

    31.01.2023 08:42
    Правна логика
    Ако једноставно раздвојити два битна момента- разумећете (они који, како видим, не разумеју другостепену одлуку): 1. не може се непрописно паркирати, јер се за то плаћа и казна и накнада за одношење. 2. не можете одбити да уклоњен ауто вратите власнику (или другом лицу које га користи, са или без писменог овлашћења) јер тиме кршите поменути закон о својински односима.
  • boger

    31.01.2023 08:14
    hm
    Smatram da je ovakav Parking servis obična državna parazitska firma ali mi je logično da traže dokaz o vlasništvu pre nego što nekom daju auto. Sudovi su, naravno, zasebna priča.
  • dijasporac

    31.01.2023 08:09
    Kako je to reseno u belom svetu? Gradska uprava u tom nekom belom svetu ima sklopljen ugovor sa privatnom firmom koja se bavi odnosenjem nepravilno parkiranih automobila, taj privatnik radi po ucinku i sto vise automobila odnese vise i zaradi pa nema teorije da te ne odnesu ako si duze od 5 min nepropisno parkiran. Kola ti odvezu na plac i sa tabli sa obavestenjem na ulici mozes da pozoves tu firmu i saznas gde su ti odneli kola. A kad odes na plac gde su ti kola dobijes dokumentovano (snimak) zasto su ti odneli kola i ne mozes da ih dobijes dok ne platis, tvoja imovina je ucestvovala u prekrsaju i nije tvoja dok ne namiris dug tom ko je ovlascen da odrzava red na ulicama. Zato ovde ne mozete videti kola sa sva 4 zmigavca u traci uz trotoar, ni u ludilu ne mozete zamislti da se neko parkira na pesackom, pored hidranta ili u na ulazu u garazu, a kao najgoreg kriminalca gone nekog ko parkira na zelenoj povrsini ( to za 13 god nisam nijednom video).

    U sustini je meni neshvatljivo da si u stanju da namerno pravis saobracajni prekrsaj (nema bezazlenih prekrsaja) a onda ne zelis da snosis posledice svoje odluke. A tek ovo sa sudom je pravo ludilo. Stvarno vam dobro ide.
  • Andric Milica

    31.01.2023 07:02
    Dva puta su mi odneli kola prošle godine, prvi put auto na suprugovo ime koje sam preuzela tako sto sam kaznu platila a nisam imala kod sebe lk pa su pisali na lk mog oca koji je bio samnom tu. Drugi put moj auto. Znaci može i bez ovlascenja….a plaćanje na rate ili odloženo niko i ne nudi kao opciju!
  • Zemlja čudesa

    31.01.2023 01:35
    @Vlada
    Pa, ako je TVOJA, zaista nije fer da ti se ljudi parkiraju u ručak.
  • Simostep

    31.01.2023 00:57
    Advokat
    Drugar mi je advokat, svaki put dobija na sudu parking servis.
    Ljudi rade nezakonito.
    Otimaju ljudima pare.
    Pre par godina su bili u debelom minusu,onda je iz budžeta grada pokrivan minus.
    Tako da to preduzeće treba dobro da obrati pažnju.
    Plus oni nikad ne vode saobraćajnog policajca sa sobom. Da ispiše kaznu i nalog. Nego njihovi radnici te nose. Ko su oni da daju nalog za nošenje?
  • w/e

    31.01.2023 00:48
    tako je
    Ovo je opste poznato, isto kao i sto mehanicar nema pravo da zadrzi vozilo ako nemate da platite. Ima pravo da vas tuzi i trazi novac putem suda, a ne protivpravnim zadrzavanjem imovine, tj. ucenom / iznudom.

    Nije mi jasno zasto se trazi 'ovlascenje za upravljanje vozilom' kada po zakonu ono nije ni potrebno unutar Srbije, ukoliko posedujete saobracajnu dozvolu.
  • advokat

    30.01.2023 23:46
    preskocicu svoje ime jer ne zelim da se reklamiram , u poslednjih deset godina dobio sam pet ovakvih sporova ali mnogo uspesnije, svaki put bi sud doneo privremenu meru najkasnije za dva, tri dana od podnosenja tuzbe, to je u Novom Sadu uobicajeno, dakle vest uopste nije senzacionalna ve se radi o uobicajenoj sudskoj praksi, vise me zanima koji biser od sudije na osnovnom sudu je odbio(la) tuzbeni zahtev a ni privremenu meru nije doneo(la) Kladim se da je jedno od pet imena koje naravno necu spomenuti ali su svim advokatima dobro poznati
  • Cica NS

    30.01.2023 22:39
    U pravu ste,tu nema lekara. U tom delu ulice zaista nema . Zivim tu preko 40 godina.
  • mrk

    30.01.2023 22:18
    "Potrebno je da imaš ključ od tog auta. Pretpostavljam.
    Zatim auto od 100000e ima i vlasnika koji ima 100000e i sigurno da nije neki nastavnik u osnovnoj školi i ne bi baš sa simpatijama gledao na tvoj postupak. I na kraju bi se i na Klisi čulo šta si uradio pa bi neko pokušao da bude u milosti vlasnika vozila i eto tebe u problemu."

    prvo, cifra je bila primera radi, ne egzaktna cifra rasprave. drugo, svi automobili, ma koliko kostali se kradu za od prilike 5-15 sekundi. da sad polemisemo sta bi bilo, je glupo, jer to nije sustina mog komentara. sustina je bila postupak podizanja automobila iz parking servisa.
  • Nikola

    30.01.2023 21:36
    D
    Bas mi drago!
  • Milos

    30.01.2023 21:36
    @Bejrut
    @Bejrut hajde malo, bar trunku realnosti, umesto zlonamernog botovanja. To sto pises, bez uvrede, obicne su budalastine. Tvrdim, jer znam o cemu govorim. Poslujem u ovom gradu skoro tri decenije kao suvlasnik male uspesne firme. Po prirodi posla, saradjujem i sa javnim sektorom. Poslednjih deset godina nema boljeg partnera za saradnju od Parking servisa. Korektni, tacni i precizni. Postuju rokove kao retko ko drugi. Nikada nisu kasnili, ni bilo kome ostali duzni ni jedan jedini dinar. Inace, ako se ne varam, Parking je jedino javno preduzece u NS koje nije na budzetu, vec se finansiraju iz sopstvenih izvora, od svoje zarade. Tako da, gluposti koje iznosite, zaista su besmislene. Razumem da je delatnost kojom se oni bave specificna najblaze receno, nepopularna. To je tako svugde, takve firme su i u Svajcarskoj na udaru javnosti. Ali, realnost mora da se postuje. A realnost kaze da je JKP Parking servis jedna od najuspesnijih firmi u ovom gradu, po svim kriterijumima.
  • Sreten

    30.01.2023 21:08
    Dvostruki aršini
    Pre oko pet godina pauk mi je odneo vozilo, koje sam nepropisno parkirao u širem centru grada. Otišao sam u Parking servis. Tamo sam dobio kompletno obrazloženje sa fotografijama na uvid. Nisam pravio nikakav problem jer sam bio svestan da sam vozilo ostavio nepropisno parkirano. Službenik mi je ljubazno objasnio da uklanjanje vozila košta, ako se dobro sećam, 6 000 din. Dok je policijska kazna valjda bila oko 3 000, s tim što mi je naglasio da nisam u obavezi da kaznu za MUP platim odmah. Dakle, da bih dobio vozilo natrag morao sam da se identifikujem, dokažem da sam vlasnik vozila i da platim tih šest hilhada, s tim što mi je i to ponuđeno da platim na rate. Predao sam dokumenta i platnu karticu, na kojoj je, srećom, bilo više od šest hiljada. Šta je trebalo da radim? Ta tužim Parking servis? Očigledno da je tako, po komentarima nekih građana, koji brane ovu idiotsku presudu i ponašanje osobe kojoj je vozilo uklonjeno.
  • Cile

    30.01.2023 21:02
    Nema lekara u slepom delu Zeleznicke ulice!!! Alo ljudi!!!! Pa da su samo to proverili,znali bi...
  • Kurbla

    30.01.2023 20:54
    Gluposti
    @VB o cemu Vi pricate? Koja drzavina? Kakvi usmeni ugovori? Postoje jasna pravila po kojima se licu u prekrsaju vraca uklonjeno vozilo. To je uredba Grada Novog Sada. Nisu zaposleni u Parking servisu prodavci na pijaci da se pogadjaju sa bilo kim, pa tako i sa ovom iz spora. Propisi su isti za sve. Presuda je najblaze receno nebulozna, a obrazlozenje iste presmesno.
  • Cile

    30.01.2023 19:18
    U tom delu Zeleznicke nema lekara
  • Dragan

    30.01.2023 18:23
    Dacha NS
    Dacho ns. Dva auta su ukradena iz Beogradskog parking servisa kada dotični nisu imali nikakav dokument o dokazu vlasništva ili ovlašćenje.Od tada je nemoguće podići auto bez istih!
  • Grn

    30.01.2023 17:28
    mrk
    30.01.2023 • 13:28
    Znaci ja mogu da podignem bilo ciji auto od parking servisa? moja stvar sto ce kasnije da me traze preko fakture policija ali to je moja stvar. ako uzmem auto od 100.000e, odlezim 6 meseci na klisi i to je to, kupim stan posle...

    Potrebno je da imaš ključ od tog auta. Pretpostavljam.
    Zatim auto od 100000e ima i vlasnika koji ima 100000e i sigurno da nije neki nastavnik u osnovnoj školi i ne bi baš sa simpatijama gledao na tvoj postupak. I na kraju bi se i na Klisi čulo šta si uradio pa bi neko pokušao da bude u milosti vlasnika vozila i eto tebe u problemu.
  • VB

    30.01.2023 17:17
    Mislim da je Viši sud doneo pravičnu presudu. Ovde je u pitanju ometanje državine. Niko nema prava da ometa posed vozila. Dužan je da uzme podatke od osobe koja preuzima vozilo pa ako je zloupotreba lako je dokaziva na sudu. Parking Servis je u tom slučaju čist. I usmeni dogovor između vlasnika i korisnika vozila je ugovor. Doduše teško dokaziv na sudu ali i to je ugovor samo ne u pisanoj formi. Suština je ovde u ometanju državine. A ako neko uzme auto od 100.000 e protiv pravno taj je lud jer je to ozbiljno krivično delo i jako lako dokazivo. Plate se troškovi odvoženja vozila i vozilo moraju da daju onom ko se pretstavi da je korisnik sa svim podacima.
  • DachaNS

    30.01.2023 17:06
    @Dragan
    Nije istina da su ju Beogradu oteraba dva skupocena auta,nemoj da iznosis kazi!U BG samo licno vlasnik moze da preuzme vozilo!
  • Garisa

    30.01.2023 17:03
    Presuda je prosto neverovatna. Dakle, Sud je zanemario cinjenicu da je gospodjica napravila prekrsaj. To pod jedan. Dakle, ako sam razumeo, MUP je Parking Servisu izdao nalog za uklanjanje vozila. U tom slucaju se, pored troskova odnosenja placa i kazna MUP-u. I sto je najvaznije, ona nije vlasnik vozila. Dakle, cini prekrsaj koji ni sama ne spori, nece da plati kaznu za isti, a pri tom ne moze da dokaze ni ponomocje, jer isto nema u tom trenutku. Postavljam pitanje sudiji koji je doneo ovakvu presudu, sta bi on konkretno uradio toga dana, da se nasao na mestu ljudi zaposlenih u Parking Servisu?
  • Prle

    30.01.2023 16:55
    Nedovoljno informacija
    Ono što je bitno za razumevanje je šta je po zanimanju ili gde radi ova građanka ili neko iz njene porodice...ovako se ne postupa ako se nema predznanje ili leđa, a cela priča je teatar apsurda jer će viša instanca oboriti presudu ove više instance jer je apsurdna.
  • Maja

    30.01.2023 16:52
    Interesantno
    Dva puta dam se nasla u istoj situaciji. Da li mogu retroaktivno da tuzim parking servis?
  • Ivona

    30.01.2023 16:49
    Skandalozno
    Drugostepena odluka je skandalozna. Osoba koja cini prekrsaj, vozi tudje vozilo bez ovlascenja i nece da plati kaznu, na sudu dobija firmu koja je zaduzena za komunalni red? Sta je poruka? Da se svi bahato parkiramo i tuzimo Parking kada nas odnesu, i mirno cekamo drugostepeno? Ovo je skandal! Advokati Parking servisa treba da idu do Strazbura.
  • Bogdan

    30.01.2023 16:43
    Veoma upitno
    Meni ovde mnogo toga nije jasno... Znaci po rezonovanju Viseg suda, ja mogu veceras da se prosetam pored placa Parking servisa, odaberem vozilo, udjem unutra i trazim da ga preuzmem??
  • @Dragan

    30.01.2023 16:35
    Hahaha, oce oce, kad Parking servis bude odlucivao o zalbama na presude :)
  • Anti

    30.01.2023 16:35
    @Bejrut
    Pretpostavljam da mislis na period žutih....Moras se bolje raspitati i proveriti.U lazi su kratke nogice.....Zaposleni
  • Marta

    30.01.2023 16:27
    Cisto pravno pitanje!
    Parking servis je izgubio spor zbog cisto cisto CISTO PRAVNOG PITANJA, A TO JE DRZAVINA, ODNOSNO FAKTICKA VLAST NA STVARI. I ko im je kriv!
    A cela prica, ja sad odem i uzmem tudj auto, mislim zaista ne pije vodu! Prvo lice poseduje kljuc od auta, ostavlja svoje podatke, najcesce i saobracajnu dozvolu ima kod sebe, faktura mu se izdaje, tako da ili stvarno niko ne razmislja ovde ili i Parking servis ima svoje botove!
  • Vlada

    30.01.2023 16:22
    @dobrivoje

    Hvala što si nam na svom primeru objasnio razliku između razložnog nepoverenja u sudski sistem i seljačke kuknjave o tome kako na sudu "nema pravde". Ti onda lepo salivaj olovo i bacaj kletve kad se neko ogreši o toebe.
  • Huncut

    30.01.2023 16:16
    Nisam pravnik, ali mi je sve ovo nedoreceno...Zamislimo da su u medjuvremenu raskinuli momak i devojka koja je vozila auto, a on udri tuzbu ? ! Vrtelo bi se sve u krug.
  • Ha, ha

    30.01.2023 15:39
    mrk
    30.01.2023 • 13:28
    Znaci ja mogu da podignem bilo ciji auto od parking servisa? moja stvar sto ce kasnije da me traze preko fakture policija ali to je moja stvar. ako uzmem auto od 100.000e, odlezim 6 meseci na klisi i to je to, kupim stan posle...

    Auto od 100.000 e je parking servis nosio možda par minuta, posle ga je uredno vratio na mesto odakle ga je uzeo.
  • Saša

    30.01.2023 15:27
    Kalimero
    Namerno to rade sudije i advokati sa manjeg na viši sud samo da bi bili veći sudski troškovi,sve se to moglo dokazati i na prvom suđenju,samo da bude što veći harač
  • Dragan

    30.01.2023 15:22
    SUD
    Svaka žalbu koju Parking Servis bude uložio na ovu presudu dobiće na sudu!!!
  • Dragan

    30.01.2023 15:18
    Parking
    Nije mi jasno kako neko može da preuzme auto u Parking Servisu a da nema nikakav dokument ili ovlašćenje!?Znaci dovoljno je pojaviti se sa ključem i odvesti auto! U Beogradu su tako odvezena dva skupocena auta u nepoznatom pravcu.Sada BG parking treba da nadoknadi štetu vlasniku.Koliko sam razumeo gospodja i nije vlasnik auta i nema nikakvo ovlašćenje.Zar to nije prekrsaj pored nepropisnog parkiranja!?
  • Скаут

    30.01.2023 15:17
    Власник или овлашћено лице
    По логици ствари само власник возила, или овлашћено лице може да преузме возило, одакле вам право да возило предајете у руке некоме ко поседује кључеве? Ко може да потврди да су кључеви оригинални? Ко ће да ми надокнади штету која може бити проузрокована ако моје возило паркинг сервис преда трећем лицу које ја нисам овластио? А шта ако то лице или неко други након преузимања изврши кривично дело са тим возилом? Ко ће да одговара? Па наравно ја као власник!!!
  • dobrivoje

    30.01.2023 14:30
    @@dobrivoje 30.01.2023 • 13:57
    Blago tebi, ja ne želim .
  • Mr.M

    30.01.2023 14:22
    Srbija zemlja muzara koju razvaljuju prevaranti,muljatori,krimosi...a sta da se radi druge nemamo...samo dokle...
  • Da

    30.01.2023 14:14
    Parking servis izgleda zapošljava nepismene ljude koji malo misle ovako malo misle onako a i stvari ne znaju pravila svog posla. Ako - onda.
  • Statističar

    30.01.2023 14:12
    Parking servis je SPS firma => nema SNS botova da glasaju na ovoj vesti.
  • @dobrivoje

    30.01.2023 13:57
    Ja pobedio 2x a znam jos 10 drugih koji su uz malo ili bez para (potrosacki sporovi, advokati na procenat i sl.) i uz minimalno potrosenog vremena (mozda ukupno par dana na pravne savete, pisanje tuzbi, rocista i sl, doduse posle 3-6 godina do pravosnazne presude) na sudu pobedili i drzavne i privatne firme i velike lance maloprodaja i parking servis i saobracajnu policiju i gradjeviske preduzimace i "mocne" komsije bez ikakvih problema.
    Nisu to americki filmovi, nema kod nas nekog manevarskog prostora (osim za krivicna dela, gde nestaju dokazi i svedoci) a bahati koji krse zakon su obicno i glupi pa to rade tako da je neodbranjivo.
  • @mrk

    30.01.2023 13:49
    Mozes, isto kao sto mozes da "uzmes" auto iz auto kuce, nakit iz zlatare, pare iz banke, robu iz trznog centra, magacina, itd.
  • Familija

    30.01.2023 13:40
    Moj do mog
    Aaaa, pa u Parking servisu mogu da rade samo članovi SPS, sa članovima svojih porodica. Familija najmilija.Prćija.
  • pajo patak

    30.01.2023 13:39
    pouka o pravnom leku:
    ako se parking servis žali, šta će reći врховни суд ПЦ ?
  • ana

    30.01.2023 13:33
    bravo
    bravo sto objavljujete presude, konacno neko da pokaze apsurd pravosudja! da rezimiramo, osnovni sud kaze ne moze se auto predati licu koje nema ovlascenje da vozi tudji auto a Visi sud kaze da moze! katastrofa Viseg suda. to znaci da ja mogu da dodjem, platim 9000din i uzmem sta hocu sa parkinga kod Parking servisa!?
  • mrk

    30.01.2023 13:28
    Znaci ja mogu da podignem bilo ciji auto od parking servisa? moja stvar sto ce kasnije da me traze preko fakture policija ali to je moja stvar. ako uzmem auto od 100.000e, odlezim 6 meseci na klisi i to je to, kupim stan posle...
  • Iz mog ugla

    30.01.2023 13:27
    Znaci samo bušenje guma za nepropisno i bahato parkiranje. Ova je sada još dobila i potvrdu da moze da nastavi da se parkira gde hoće. Železnička je i ovako uzana ulica i ona mora bas tamo da se parkira, ma da...
  • Bejrut

    30.01.2023 13:24
    Javna je tajna da je firma u fazi potpunog raspada. To znaju svi u gradu i zato im je ukinuta bilo kakva podrška grada pa moraju da dižu kredite za običnu likvidnost. Potpuno je rasulo i kako kažu zaposleni za sve se pita direktor a on je nevidljiv i svi peru ruke. Ovo je sitnica kakve se stvari tamo dešavaju.
  • Kiki NS

    30.01.2023 13:16
    Vojvođanska ulica
    Parking servis je čudo od firme.
    U Vojvođanskoj ulici ,
    naspram stediona Vojvodine, su napravili parking mesta tako što su otkinuli metar od trotoara i metar od kolovoza izvukli bele linije i to je sad parking. A pre toga nije moglo da se parkira nikako, pauk redovno nosio auta,
    a kad su izvukli bele linije sad je to legalno i onda se hvale kako su obezbedili x parking mesta u gradu.
  • dobrivoje

    30.01.2023 13:15
    @@dobrivoje
    Znam ja odlično ko šta plaća u sudu , greška većine je što očekuju na sudu pravdu,nema tamo pravde možda prava ali pravde ne. A pravo i pravda mogu biti jako udaljeni. Drugo na sudu pobeđuje onaj ko ima više para i boljeg advokata tako da ne budi naivan i izbegavaj sud u širokom luku sem ako nisi advokat po profesiji .
  • wewee

    30.01.2023 13:07
    "Prvo pitanje - koje pravo ima parking servis da utvrđuje vlasništvo na dignutom vozilu? "

    Cek. Odnese mi pauk vozilo, ti sad dodjes, platis moju kaznu i odvezes moj auto? Naravno da ima prava, a dokazujes licnom kartom i saobracajnom ili ovlascenjem. Licnom kartom da ja jesam Petar Petrovic, a saobracajnom da to jeste moje vozilo ili ovlascenjem da me Djuka Djukic ovlastio. Vlasnistvo se ne dokazuje kljucem od auta. Sta sad, i banka nema prava po tvojoj logici, odo' ja u tvoju banku da dignem pare sa tvog racuna, odakle banci pravo da utrvrdjuje moj identitet i vlsnistvo nad racunom. A ova zavrzlama je i krenula od toga. Devojka dosla da uzme auto od momka, tako kaze, bez ikakvih papira o dokazu vlasnistva.
    Ova presuda, citajuci izmedju redova, je nastala jer je neko tamo na salteru kao rekao da ne moze da uzme vozilo bez placanja. Ona trazila da uzme vozilo i dobije predracun, i to na ime koje nije ni vlasnik ni ovlasceno lice, tj ona. U sustini obe strane imaju putera na glavi - devojka em parkirala u Zeleznickoj gde ne sme (isla kod lekara..ja lekara u Zeleznickoj ne znam) pa se tamo svadjala, i ovi radnici parking servisa koji dve prostoprosirene recenice ne mogu da sastave. Sud je trebao kazniti obe strane.
  • Adv

    30.01.2023 13:05
    Ja bih ovo uradio davnih dana, ali ne mogu da budem bez auta toliko dugo koliko postupak traje.
  • Sps

    30.01.2023 12:57
    Propast
    Sps je trazio ukidanje firme parkin servisa pa ga na kraju i dobio da ga unisti kao i sve firme koje drzi koliko je samo od tuzbi radnika izgubio za plate i tople obroke dao milione a adv koji zastupa parking servis ni jedan sud nije dobio al zato fakturise firmi 800 000 hiljada mesecno i zaposlio svoju zenu kao pravnicu u parking servisu koja nema pojma o zakonima i samo izvlace pare od parking servisa i kupuju stanove inace clanovi sps a svi u zatvor da odu da je zakona
  • Niki

    30.01.2023 12:46
    Headon
    Lično sam video u Stuttgartu kada podižu veliki mercedesov džip nepropusno parkiran, a kod nas za žipove važi pravilo parkiranja isto kao za bicikle.
  • @dobrivoje

    30.01.2023 12:42
    Da ti otkrijem jednu od najvecih tajni - advokate placa strana koja izgubi, a ti i tebi slicni koji ne bi usli u sud ni po koju cenu ste jako teski ljudi koji donose korist samo ovakvim prevarantima kao sto je Parking servis i omogucavate im da se sve vise sire, bahate i izivljavaju bez posledica, dok uzrokuju stres i finansijske gubitke normalnim ljudima.
  • @Svašta

    30.01.2023 12:36
    cist kriminal
    Pa nije poenta u "plati i vozi" vec u "vozi pa plati", jel moguce da ni toliko nisi razumeo...
    Ne smeju da traze pare da bi vratili vozilo jer onda to prelazi u kradju i ucenu. Tako su pre nekoliko godina odbijali pa komsija zvao policiju da ih prijavi za otudjenje vozila pa onda kad su dosli inspektori odjednom jao kao nesporazum, ipak moze pre placanja, evo odmah ce vratiti vozilo...bagra.

    Da ne pricamo o odnosenju "nepropisno" parkiranih sa parkinga, ostavljanju kazni na neobelezenim parkinzima (nema table, nema linija), na parkinzima koji nisu po zakonu/pravilniku (neadekvatnih dimenzija), itd. Sve po sistemu APP, jer se vecina ne buni, lakse im da plate nego da se svadjaju, ulazu zalbe, tuzbe i sl.
  • Realno

    30.01.2023 12:35
    Pauk se voza po ceo dan ima jedno 6 pauka potrose svaki dan 300litara dizela em sto zagadjuju vazduh em ne rada nista korisno. Kada ti neko parkira na ulaz u garazu njih nema zoves kazu cim bude neko mogao docice a to bude nikada, kada stane neko pored kontejnera i ne moze cistoca da isprazni kontejenere njih nema ja sam licno zvao jednom da dodju auto je blokirao prepune kontejenere nisu dosli uopste zvao sam 4 puta od 11h pre podne pa do 16h posle podne i nista kazu nemaju slobodnih vozila??Ceo dan nemaju ni jedno slobodno vozilo??..A ovamo ne mozes ziveti od njih vozaju se po ceo dan.Oni bi trebali da podizu iskljucivo kola koja ometaju saobracaj ali neee oni su isterali saobracajnog policajca iz pauka koji je isao godinama sa njima da bi kao strucno lice odlucivao ko ometa a ko ne ometa saobracaj.Sada taj policajac sedi u kabini u parking servisu i oni mu slikaju i traze nalog da se auto podigne.Policajac nema gde kada ga stave u tu situaciju pa po automatizmu izdaje nalog za podizanje.To nije gradska firma nego interesna grupa.
  • dobrivoje

    30.01.2023 12:31
    Sutra
    kad neko dođe i uzme tuđe auto iz parking servisa i nestane šta onda?ko će biti kriv. Jasno da će to biti krađa i da se mogu napraviti i lažne l.k. ali nekako je sve neobično. Ako je auto bio na ime momka mogao je doći uzeti auto i ne petljati se po sudovima, iskreno ne bi voleo da se družim sa ovo dvoje ,deluju teški i naporni ljudi. Procedure treba ispravljati ali ovakakv tip ljudi bi najradije zaobišao. Ja u sud ne bi ušao ni po cenu svoje štete,to je stres i samo orist za advokate.
  • Kazna bez kazne

    30.01.2023 12:26
    Na stranu ovo, jasno je da niko ne može zadržavati tuđu imovinu bez sudske odluke iako su postupci ovog preduzeća očigledno neujednačeni po pitanju ko preuzima otuđeno vozilo.
    Trebali bi obratiti pažnju na svakodnevno kršenje zakona ovog preduzeća neosnovanom naplatom nepruženih i neželjenih usluga, nekada "doplatna karta" koju su posle tužbi promenili u "posebna parking karta". Naime, odlukom preduzeća nekome ko ne plati parking (nevažno zašto) se izdaje "posebna parking karta za 24 časa" na iznos 900 dinara, usluga koja niti je pružena niti tražena, očigledna zloupotreba obzirom da se naplaćuje i za vreme van naplate ili u apsurdnim situacijama npr. platite jedan sat od 19-20, ne platite sledeći do 21 kada naplata prestaje i dobijate za taj 1 sat kao da ste bili više od celog dana parkirani iako ste već platili za prethodni sat. Ovo je nelegalna naplata suprotna Zakonu o obligacionim odnosima, ne može neko preduzeće niti lokalna samouprava samoinicijativno nametnuti plaćanje usluge koja nije pružena, tako su mogli izdavati i "posebnu parking kartu za 365 dana" na 300 hiljada i tvrditi kako ste u zakonskoj obavezi da izmirite takav "dug". Jasno je i zašto za ovo ne postoji prekršajna kazna, jer naplata kazni ide u republički budžet a ne u budžet preduzeća koje vrši naplatu.
    Zbog ovoga zakon prepoznaje samo zateznu kamatu koje preduzeće može naplatiti u slučaju kašnjenja u plaćanju robe ili usluga koje su isporučene, nikako imaginarnih usluga niti proizvoljnih iznosa.
  • Nik

    30.01.2023 12:11
    A najbitnije od svega je sto za parkiranje na zelenoj povrsini ne mogu da odnesu vozilo, dok ne dodje komunalni policajac, koji se ne pojavljuje po par dana, kad vise ni nema tog vozila. Slike nisu dovoljan dokaz za kaznu itd itd.
  • Andrijana.

    30.01.2023 12:11
    Pa gde je.
    Pre deset godina ostavila sam auto kod Sajma na mestu gde se parking ne plaća, Otišla sa firmom na Zlatibor,vratila se za tri dana, kada auta nema, odneo ga pauk. Navodno bio je Sajam i parking je bio ogradjen da bi se naplatio.Auto odnešen . I sve sam morala da platim. Alo, odnesen je sa parkinga.
  • Lokal

    30.01.2023 12:09
    Zagađuju vazduh a ne nose
    Mnogo puta se samo zaustave, ne gase motor, , vrte se okolo i čekaju da dođe vlasni da ih časti i onda odu...
  • Stevan

    30.01.2023 12:09
    I pored svih para koje uzimaju, za stanarske karte naprimer što je neviđena otimačina,pa pauk, naplata parkinga...
    Niko da objavi koliko se novca od tih ,,usluga,, uzme.
    I opet grad dotira, pa to nema nigde!
  • Vlada

    30.01.2023 12:05
    Zemlja čudesa
    "Auto parkiran na travnjaku ne smeta ni vozačima ni pešacima i to je za prekršajnu kaznu, ali bez podizanja."

    Kako se otkrije primitivizam čak i u ozbiljnom pokušaju pisanja smislenog i civilizovanog komentara. Često po gradu srećem ovakve individue sa rezonom "šta te briga, nije tvoja trava", to su jednostavno likovi koji nisu prilagođeni životu u uređenom društvu i ne može im se objasniti da to jeste i MOJA trava.
  • Steva

    30.01.2023 11:58
    Procedure u parking servisu su definitivno diskutabilne.
    Imao sam iskustvo slicno kao i zena iz teksta, koje se nije zavrsilo na visem sudu, jer je i sam nizi sud doneo odmah odluku da moraju da me obestete za tih 36.000 dinara zbog zadrzavanje imovine.
    Njihova procedura je prosto takva da ne vracaju automobil dok ne platis kaznu. Ovo je protuzakonito jer se bukvalno svodi na ucenu i u zakonu se vodi kao ometanje drzavine.
    Zasto to parking servis radi samom sebi i namerno gubi sporove to je zanimljivo pitanje.
  • gradjaninX

    30.01.2023 11:53
    fakticki i stvarno je jedno te isto ovde jer:
    "Faktički (latinski factum) činjenički, stvaran, pravi; osnovan na činjenicama, dokazan činjenicama."
    al narod je nepismen, a izgleda i Sud.
  • Mile

    30.01.2023 11:50
    Tako prolaze i ostali sporovi sa parking servisom, osnovni sud u Novom Sadu dosudjuje sve u korist parking servisa, a ko ode na visu instancu redovno dobija presudu u svoju korist.
  • Mićo

    30.01.2023 11:38
    Šta seješ to i žanješ
    I onda se ljudi pitaju zašto je lik parkirao kamion, tamo gde ga je parkirao.
  • Nsnn

    30.01.2023 11:38
    Savrsen primer kako sve ovde funkcionise sa svim drzavnim organima, ako treba oni da imaju korist i uzmu pare niko ti nista ne trazi i sve moze i ne postuje se ni jedno pravilo, a ako ti treba da ostvaris neka prava onda odjednom vazi 50 pravilnika i zakona i sve se radi po pravilima. Ako samo vlasnik ili osoba sa ovlascenjem moze preuzeti auto , onda ja mogu doci sa 3 kljuca, saobracajnom, platiti 5 kazni , ali dok nemam dokaz o vlasnistvu ne mogu uzeti auto, a ako mogu uzeti i zakonski tudj auto kad platim, onda mogu i dobiti fakturu za to placanje ko i vlasnik…
  • Dule

    30.01.2023 11:35
    A znate ko je platio tu brljotinu parking servisa i sve sto oni radi .Pa mi gradjani novog sada koji ih placamo mi to sve placamo...To je firma koja po nicemu nije opravadala svoje postojanje.Niti ima parking prostora vise ,niti su resili problem stvarno bahatog parkiranja.Oni se vozaju paukom ceo dan i to bez policajca jel su oni na sebe preuzeli da oni odlucuju koga ce da slikaju pa da salju sliku policiji a u stvari samo uzimaju pare pp ceo dan.Nikada ne nose kola koja stvarno smetaju.Ceo grad su iscrtali u zone pa sada kada odes u institut u sr.kamenicu u posetu moras da platis i parking ..Novosadjani treba da preuzmu stvar u svoje ruke i da ozbiljno razmisle o ukidanju ove firme koja nicemu ne sluzi.
  • Maca

    30.01.2023 11:35
    Bravo
    Konsčno da sud donese presudu kako i keste po zakonu a ne u korist državnog JKP
    Hvala gospodji koja je imala živce i snagu da tuži Parking dervis i potom se i žali na Viši sud jer Osnovni je očito pod uticajem vlasti
  • Sanja

    30.01.2023 11:32
    Može kazna
    Može kazna i može sudski da vas goni ali ne sme da vam drži vozilo dok vi kao ne platite kaznu. To jeste u zakonu. Mada u novom zakonu pokušavaju da proguraju i otimanje vozila ali to im neće uspeti.
  • Svašta

    30.01.2023 11:31
    bljak
    Ja sam pre neko vece podigao drugarov auto bez ikakvog problema. Niko me nista nije pitao samo plati i vozi.
    Vise mi je smetalo sto je bilo zadimljeno i smrdelo na duvan kao u pusnici.
  • Zemlja čudesa

    30.01.2023 11:29
    Prvo pitanje - koje pravo ima parking servis da utvrđuje vlasništvo na dignutom vozilu? Na osnovu čega KOMUNALNO PREDUZEĆE ima pristup bazi podataka registrovanih vozila? Za njih je vlasnik onaj ko ima ključ od tog vozila i preda dokument kojim se identifikuje. Drugo pitanje je zašto se odnose sva nepropisno parkirana vozila umesto samo ona koja ometaju saobraćaj, kao što je propisano ZOBS-om? Auto parkiran na travnjaku ne smeta ni vozačima ni pešacima i to je za prekršajnu kaznu, ali bez podizanja.
  • Bez pravila

    30.01.2023 11:20
    Sve relativno kod nas
    Ja sam jednom preuzeo vozilo u vlasnistvu roditelja, jer su mi ga pokupili isti dan. Priznajem, nepropisno sam parkirao, jer nije imalo gde da se parkira na parkingu.
    Niko mi nije trazio dokaze o vlasnistvu i sl. Ovlascenje za vozilo nemam.
    Ni ne secam se detalja, jer nisam imao nikakav problem.
    Jednostavno sam platio i isao dalje.

    Ne znam detalje ovog slucaja, ali znam da je svuda nered i retko se sretne profesionalnost u poslu. Drzavni ili privatni.

  • i

    30.01.2023 11:15
    sta sad
    dve godine sudjenja, stresa, advokata za 160.000 dinara?!
  • g pen

    30.01.2023 11:10
    Ne volem Parking servis ali mislim da ovde ,,momak" ima ulogu jer ovde je bilo puno bahatosti za oprostiti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna